Dakkofferverzekering: kun je een dakkoffer (inclusief inhoud) verzekeren?

Dakkofferverzekering: kun je een dakkoffer (inclusief inhoud) verzekeren?

Talloze mensen trekken er met de auto op uit tijdens de zomervakantie en wintersportvakantie. Even lekker een weekje skiën of snowboarden in Tirol. Of ‘s zomers al surfend genieten van zon, zee en strand aan de Italiaanse kust. In beide gevallen worden maar al te vaak méér spullen meegezeuld dan in de auto passen.

Denk maar eens aan sportuitrustingen: skiuitrusting, duikuitrusting, surfuitrusting, golfuitrusting, klimuitrusting, visuitrusting, muziekinstrumenten… Of simpelweg de gigantische hoeveelheid spullen die moet worden meegesjouwd voor kleine kinderen. In zulke situaties kan een dakkoffer oftewel imperiaal oftewel ‘bagagebox’ mogelijkerwijs uitkomst bieden. (bron)

Maar is jouw dakkoffer eigenlijk wel standaard meeverzekerd? Valt dit onder de reisverzekering, de autoverzekering of een eventuele accessoireverzekering? Of is er een speciale dakkofferverzekering? En hoe zit het met de inhoud van de dakkoffer!? Wij vertellen het je hieronder…

Hoe is mijn dakkoffer verzekerd?
Er bestaat (vooralsnog) géén speciale dakkofferverzekering. Je hoeft –en kunt– dan ook geen aparte verzekering afsluiten voor je dakkoffer. Neem je een dakkoffer mee op vakantie? Dan vallen sommige schades onder je reisverzekering. Andere schades vallen eventueel onder de autoverzekering of zijn helemaal niet gedekt.

Dit klinkt allemaal nog steeds een tikkeltje vaag. Daarom leggen we hieronder uit hoe het precies zit met de verzekering van dakkoffers, pér schadecategorie…

1. Dakkofferdiefstal: dakkoffer gestolen!
Stel je voor, je bent onderweg even wezen lunchen in een pittoresk Italiaans dorpje… Je komt terug bij jouw auto en je ziet dat de dakkoffer is opengebroken en leeggehaald. Minstens de helft van je bagage is ontvreemd… Of erger nog: de volledige dakkoffer is gestolen! Wat nu?

Heb je voor jouw reis een kortlopende of doorlopende reisverzekering hebt afgesloten? Dan wordt diefstal van en schade aan jouw dakkoffer gedekt door jouw reisverzekering. Althans, indien er sprake is van bagagedekking. Bagagedekking is bij sommige verzekeraars standaard; bij andere optioneel… Maximumbedrag variërend van EUR 1.000,- tot EUR 5.000,- per persoon… En een gemaximeerde totaaldekking voor het voltallige gezelschap van EUR 4.000,- per polis tot onbeperkt. Sommige polissen hanteren een maximumuitkering die gelijkstaat aan twee personen, dus tot tweemaal de maximale individuele dekking.

Voor vergoeding van dakkofferdiefstal onder de bagagedekking kunnen verzekeraars overigens bepaalde eisen stellen. Zo moet de ontvreemde dakkoffer goed hebben vastgezeten aan de bagagedragers, afdoende voorzien zijn geweest van sloten en niet toezichtloos zijn achtergelaten. Dus als een auto met dakkoffer ’s nachts op een onbewaakte parkeerplaats achterblijft, wordt vergoeding veelal uitgesloten. Zorg er daarom voor dat je waardevolle spullen uit de dakkoffer haalt wanneer je overnacht in een ‘doorreishotel’.

De exacte voorwaarden en dekkingen omtrent dakdragers en dakkoffers verschillen overigens per verzekeringsmaatschappij. Zo zijn er reisverzekeraars die diefstal per definitie UITSLUITEN van dekking. Zorg er daarom voor dat je de polisvoorwaarden goed doorleest voorafgaand aan je reis.

2. Dakkofferschade: dakkoffer is beschadigd geraakt
Een dakkoffer kan evengoed schade oplopen, bijvoorbeeld door toedoen van een verkeersongeval. In dat geval wordt de dakkoffer als accessoire van de auto beschouwd en zal de autoverzekeraar de schade moeten vergoeden. Althans, indien jouw autoverzekering van accessoiredekking is voorzien. Dit geldt overigens óók voor de dakdragers waarop dakkoffers doorgaans worden bevestigd.

Bij veruit de meeste casco-autoverzekeringen is ‘Schade Accessoires’ standaard meeverzekerd. Doorgaans is deze dekking echter zéér beperkt. Als je een aanvullende bijverzekering ‘Extra Accessoires’ hebt afgesloten, worden méér verschillende autoaccessoires gedekt, en tot beduidend hógere maximumbedragen. Dit geldt soms ook voor skiboxen en bagageboxen.

De dakkoffer valt dus niet standaard onder de dekking van een autoverzekering. Bij sommige autoverzekeraars zijn accessoires wél standaard tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Maar of óók een dakkoffer onder de dekking valt, is afhankelijk van de exacte polisvoorwaarden. Let hier dus altijd op bij het afsluiten van een autoverzekering.